Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 4-8.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

4.3.2024 R.

WTOREK

5.3.2024 R.

ŚRODA

6.3.2024 R.

CZWARTEK

7.3.2024 R.

PIĄTEK

8.3.2024 R.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica sopocka (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kasza manna na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

twarożek z konfiturą (20g),

kalarepa (15g).

Herbata/Woda (150g).

Pomarańcza (100g).

Alerg.: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasta jajeczna, polędwica z indyka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki kukurydziane na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

pasztet drobiowy (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

ser żółty,

salami (po 15g),

mix warzyw (30g).

Bawarka(150g).

Jabłko (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Ryż jaśminowy (140g) z serem i jogurtem (60g),

jabłko duszone z cynamonem (40g),

surówka z marchwi z pomarańczą i orzechami (50g).

Herbata z imbirem(150g).

Alergeny:  nabiał, orzechy.

Łazanki (120g) z pieczarkami, kapustą kiszoną (60g) i polędwiczką wieprzową (80g),

pomidory koktajlowe (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten.

Klopsiki a’la gołąbki (100g) z sosem pomidorowo-warzywnym (50g),

kasza jęczmienna (120g),

surówka z pora, marchwi i ogórka kiszonego (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo.

Potrawka z kurczaka z kalafiorem w sosie koperkowo-śmietanowym (140g),

ziemniaki (120g),

sałatka z buraczków z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Mintaj panierowany (90g),
risotto z warzywami (180g),

surówka z czerwonej kapusty (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, ryba.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g).

Kabanosy (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, seler.

Bułka graham (50g) z masłem (5g),

pasta z fasoli z boczkiem (30g),

mix warzyw (30g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Rosół z makaronem (200g).

Baton z suszonych owoców (35g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Sernik domowy (100g) z polewą malinową (15g),

bakalie (20g).

Herbata ziołowa (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g).

Wafle kukurydziane (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: nabiał, seler.

JADŁOSPIS 11-15.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

11.3.2024 R.

WTOREK

12.3.2024 R.

ŚRODA

13.3.2024 R.

CZWARTEK

14.3.2024 R.

PIĄTEK

15.3.2024 R.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka gotowana (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryż na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

kiełbasa żywiecka (30g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

ser żółty,

pasta jajeczna (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Mix płatków z mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

schab pieczony (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

twarożek naturalny (30g),

konfitura (10g),

kalarepa (15g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Pierogi z serem (180g) polewa jogurtowa z wanilią (30g),

surówka z selera z jabłkiem i żurawiną (60g).

Napar ziołowy z miętą (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Spaghetti (120g)
z mięsem (80g), sosem warzywno-pomidorowym (40g) i żółtym serem (10g),

sałata lodowa z ogórkiem i jogurtem (50g).

Sok owocowy  (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Cepeliny ziemniaczane z mięsem (180g),

marchewka mini (50g),

surówka z kapusty pekińskiej (60g).

Lemoniada cytrusowa  (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo.

Gulasz wieprzowy (80g) z zielonym groszkiem i warzywami (50g),

ziemniaki (120g),

surówka wielowarzywna z chrzanem (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, seler.

Makaron (120g) z warzywami (50g) i łososiem (40g),

dip jogurtowo-ziołowy (10g),

mix warzyw do chrupania (60g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami (200g).

Wafle ryżowe (20g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Chałka drożdżowa (80g),

Dziki Mus Aksamitny – jabłko, truskawka, banan i burak z liofilizowanym ananasem (100g).

Herbata/Woda (150g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Zupa kalafiorowa z kluseczkami (200g).

Ciasteczka zbożowe (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Zupa pomidorowa z ryżem (200g).

Bakalie (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: nabiał, seler, orzechy.

Mini bułeczka drożdżowa z jabłkiem (50g),

banan (100g).

Sok w kartoniku (200g).

 

 

Alergeny: gluten.