Jadłospis
Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie.
JADŁOSPIS 4-8.3.2024 r. |
|
| ||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 4.3.2024 R. | WTOREK 5.3.2024 R. | ŚRODA 6.3.2024 R. | CZWARTEK 7.3.2024 R. | PIĄTEK 8.3.2024 R. | |
ŚNIADANIE (ok. 25-30% 350-420 kcal) I TURA godz. 8:30 II TURA godz. 9:00 | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), polędwica sopocka (25g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Winogrono (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Kasza manna na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g), twarożek z konfiturą (20g), kalarepa (15g). Herbata/Woda (150g). Pomarańcza (100g). Alerg.: gluten, nabiał. | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), pasta jajeczna, polędwica z indyka (po 15g), mix warzyw (30g). Kakao (150g). Gruszka (100g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Płatki kukurydziane na mleku (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), pasztet drobiowy (15g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Banan (100g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g), ser żółty, salami (po 15g), mix warzyw (30g). Bawarka(150g). Jabłko (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | |
OBIAD (ok. 30-35% 420-490 kcal) I TURA godz. 11:30/12:00 II TURA godz. 12:30 | Ryż jaśminowy (140g) z serem i jogurtem (60g), jabłko duszone z cynamonem (40g), surówka z marchwi z pomarańczą i orzechami (50g). Herbata z imbirem(150g). Alergeny: nabiał, orzechy. | Łazanki (120g) z pieczarkami, kapustą kiszoną (60g) i polędwiczką wieprzową (80g), pomidory koktajlowe (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten. | Klopsiki a’la gołąbki (100g) z sosem pomidorowo-warzywnym (50g), kasza jęczmienna (120g), surówka z pora, marchwi i ogórka kiszonego (60g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo. | Potrawka z kurczaka z kalafiorem w sosie koperkowo-śmietanowym (140g), ziemniaki (120g), sałatka z buraczków z warzywami (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, nabiał, seler. | Mintaj panierowany (90g), surówka z czerwonej kapusty (60g). Kompot owocowy (150g).
Alergeny: gluten, jajo, ryba. | |
PODWIECZOREK (ok. 15-20% 210-280 kcal) I TURA godz. 14:30/15:00 II TURA godz. 15:30 | Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g). Kabanosy (30g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, seler. | Bułka graham (50g) z masłem (5g), pasta z fasoli z boczkiem (30g), mix warzyw (30g). Herbata owocowa (150g). Alergeny: gluten, nabiał. | Rosół z makaronem (200g). Baton z suszonych owoców (35g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, nabiał, seler. | Sernik domowy (100g) z polewą malinową (15g), bakalie (20g). Herbata ziołowa (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy. | Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g). Wafle kukurydziane (20g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: nabiał, seler. |
JADŁOSPIS 11-15.3.2024 r. |
|
| ||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 11.3.2024 R. | WTOREK 12.3.2024 R. | ŚRODA 13.3.2024 R. | CZWARTEK 14.3.2024 R. | PIĄTEK 15.3.2024 R. | |
ŚNIADANIE (ok. 25-30% 350-420 kcal) I TURA godz. 8:30 II TURA godz. 9:00 | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), szynka gotowana (25g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Winogrono (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Ryż na mleku (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), kiełbasa żywiecka (30g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Gruszka (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), ser żółty, pasta jajeczna (po 15g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Banan (100g). Alerg.: gluten, jajo, nabiał. | Mix płatków z mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g), schab pieczony (15g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Melon (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g), twarożek naturalny (30g), konfitura (10g), kalarepa (15g). Kakao (150g). Jabłko (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | |
OBIAD (ok. 30-35% 420-490 kcal) I TURA godz. 11:30/12:00 II TURA godz. 12:30 | Pierogi z serem (180g) polewa jogurtowa z wanilią (30g), surówka z selera z jabłkiem i żurawiną (60g). Napar ziołowy z miętą (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Spaghetti (120g) sałata lodowa z ogórkiem i jogurtem (50g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, nabiał, seler. | Cepeliny ziemniaczane z mięsem (180g), marchewka mini (50g), surówka z kapusty pekińskiej (60g). Lemoniada cytrusowa (150g).
Alergeny: gluten, jajo. | Gulasz wieprzowy (80g) z zielonym groszkiem i warzywami (50g), ziemniaki (120g), surówka wielowarzywna z chrzanem (60g). Kompot owocowy (150g).
Alergeny: gluten, seler. | Makaron (120g) z warzywami (50g) i łososiem (40g), dip jogurtowo-ziołowy (10g), mix warzyw do chrupania (60g). Herbata owocowa (150g). Alergeny: gluten, ryba, nabiał. | |
PODWIECZOREK (ok. 15-20% 210-280 kcal) I TURA godz. 14:30/15:00 II TURA godz. 15:30 | Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami (200g). Wafle ryżowe (20g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Chałka drożdżowa (80g), Dziki Mus Aksamitny – jabłko, truskawka, banan i burak z liofilizowanym ananasem (100g). Herbata/Woda (150g). Alerg.: gluten, jajo, nabiał. | Zupa kalafiorowa z kluseczkami (200g). Ciasteczka zbożowe (40g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy. | Zupa pomidorowa z ryżem (200g). Bakalie (40g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: nabiał, seler, orzechy. | Mini bułeczka drożdżowa z jabłkiem (50g), banan (100g). Sok w kartoniku (200g).
Alergeny: gluten. |