Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 5-9.5.2025 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

5.5.2025 R.

WTOREK

6.5.2025 R.

ŚRODA

7.5.2025 R.

CZWARTEK

8.5.2025 R.

PIĄTEK

9.5.2025 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica sopocka (30g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Winogrono (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Owsianka na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

twarożek ze szczypiorkiem (20g), mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo graham (50g) z masłem (5g),

jajko gotowane (50g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki wielozbożowe z mlekiem  (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

polędwica z indyka (25g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Pomarańcza (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), pasztet drobiowy, schab pieczony, ser żółty (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g). Jabłko (100g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Ryż (120g)

z serem i jogurtem (60g), jabłko duszone z cynamonem (50g),

surówka z selera z żurawiną (60g).

Herbata ziołowa z miodem i cytryną (150g).

Alergeny: nabiał, seler.

Bitki drobiowe (70g) w sosie śmietanowo-pieczarkowym (40g),

makaron (120g),

sałatka z czerwonej kapusty z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczeń rzymska (80g) z sosem pieczeniowym (30g),kluski śląskie (120g)

bukiet jarzyn (50g),

sałata masłowa z jogurtem islandzkim (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Leczo z  polędwiczką wieprzową, papryką, bakłażanem i cukinią (130g),

kasza kus-kus (120g),

mizeria z jogurtem (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryba panierowana (90g),

makaron ze szpinakiem i pesto (160g),

surówka z kapusty kiszonej (60g).

Sok owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten, ryba, jajo.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

Zupa szczawiowa z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami (200g).

Pieczywo chrupkie (40g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, seler, nabiał.

Babka piaskowa (80g).

Ananas (50g).

Dziki Sok Piracki – jabłko, rabarbar, burak, cytryna (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa krupnik z pęczakiem (200g).

Chipsy owocowe (18g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Pizzerinka z szynką i żółtym serem (130g), keczup, sos czosnkowy (20g), mix warzyw (30g).

Herbata z cytryną (200g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Zupa brokułowa z zacierkami (200g).

Wafle kukurydziane (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 12-16.5.2025 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

12.5.2025 R.

WTOREK 13.5.2025 R.

DZIEŃ HUMMUSU

ŚRODA

14.5.2025 R.

CZWARTEK

15.5.2025 R.

PIĄTEK 16.5.2025 R.

PIKNIK RODZINNY

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka gotowana (25g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Winogrono (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kasza manna na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z  masłem (3g),

kiełbasa krakowska (15g)

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Bułka wrocławska (50g) z masłem (5g), twarożek naturalny (30g), konfitura żurawinowa z pomarańczą (10g), kalarepa (20g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan  (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki kukurydziane z mlekiem (140g).Pieczywo żytnie (25g) z  masłem (3g), polędwica sopocka (15g), mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g), pasta jajeczna, schab pieczony, serek capri (po 15g), mix warzyw (30g). Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Kluski leniwe z serem,

masłem i cynamonem (180g), polewa jogurtowa z brzoskwiniami (30g),

marchew mini (60g),

Herbata ziołowa (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Udko pieczone (90g),

ryż jaśminowy (120g), ,

buraczki na ciepło (50g),

sałata lodowa z ogórkiem i winegretem (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten.

Kotlet schabowy (80g),

ziemniaki (120g),

fasolka szparagowa (50g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (50g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo.

Gulasz wieprzowy z warzywami (130g),

kasza gryczana (120g),

surówka z ogórka kiszonego, papryki i kukurydzy (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: brak.

Paluszki rybne (90g),
makaron ze szpinakiem, pesto i prażonym słonecznikiem (50g), surówka z pomidorów z jogurtem (60g).

Lemoniada cytrusowa(150g)

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami (200g).

Kabanosy drobiowo-wieprzowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Grahamka (50g) z masłem (5g), hummus pomidorowy (25g), mix warzyw (20g).

Dziki Sok Shrekowy – jabłko, ogórek, jarmuż, koperek, cytryna (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa krem z białych warzyw z grzankami(200g).

Słomka ptysiowa (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Zupa fasolowa z ziemniakami (200g).

Ciastka bezcukrowe jagodowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Bułka drożdżowa z serem (100g),

banan (50g).

Herbata owocowa (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

JADŁOSPIS 19-23.5.2025 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK 19.5.2025 R.

WTOREK 20.5.2025 R.

DZIEŃ PSZCZÓŁ

ŚRODA

21.5.2025 R.

CZWARTEK

22.5.2025 R.

PIĄTEK

23.5.2025 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica z indyka (30g),

mix warzyw (20g).

Kakao (150g).

Winogrono  (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki ryżowe na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (30g) z masłem (5g),

omlet jajeczny (80g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Pomarańcza (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki musli z mlekiem (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

pasztet z kurczaka (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy, seler.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),  twarożek z rzodkiewką, serek topiony, szynka wieprzowa, (po 15g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Pierogi z mięsem (180g) z okrasą z cebuli (30g),

surówka z marchwi, pora, jabłka i ogórka kiszonego (70g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, seler.

Kotlet mielony (80g),

kaszotto pęczak

z warzywami (170g),

surówka z młodej kapusty z marchewką i kukurydzą (60g).

Dzika Zielona Lemoniada – jabłko, ogórek, szpinak, cytryna (150g).

Alergeny: gluten, jajo.

Placki ziemniaczane (200g),

sos tzatziki (30g),

pomidory koktajlowe (60g).

Sok bananowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Łazanki (120g) z piersią indyka (70g), pieczarkami i kapustą kiszoną (50g),

surówka wiosenna z pomidora, ogórka i rzodkiewki ze szczypiorkiem i jogurtem (50g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Dorsz z pieca (70g), ziemniaki (120g),

bukiet jarzyn gotowanych (50g),

surówka z młodych listków z warzywami i oliwą (60g).

Herbata owocowa (150g).

 

 

Alergeny: ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa barszcz czerwony z  ziemniakami (200g).

Wafle ryżowe malinowe (20g).

Woda (150g).

Alergeny: nabiał, seler.

Deser jogurtowy z mleczkiem kokosowym i chia (120g),

sałatka z brzoskwiń z miodem i prażonym sezamem (50g), wiórki z ciemnej czekolady (10g).

Woda (150g).

Alergeny: nabiał, sezam.

Zupa kalafiorowa z kluseczkami (200g).

Mini drożdżówka z jabłkiem (50g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, seler, nabiał.

Tosty z szynką i żółtym serem (110g), keczup (20g),

mix warzyw (20g).

Herbata ziołowa z cytryną (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Zupa pomidorowa z ryżem (200g).

Grzanka czosnkowa z parmezanem (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

 

JADŁOSPIS 26-30.5.2025 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK 26.5.2025 R.

WTOREK

27.5.2025 R.

ŚRODA 28.5.2025 R.

DZIEŃ HAMBURGERA

CZWARTEK

29.5.2025 R.

PIĄTEK 30.5.2025 R.

DZIEŃ SOKU

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

schab pieczony (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki orkiszowe na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

twarożek ze szczypiorkiem (25g),

mix warzyw (15g).

Woda (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasztet drobiowy (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo,  nabiał, seler.

Płatki wielozbożowe z mlekiem (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

kiełbasa żywiecka (20g),

mix warzyw (15g).

Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alerg: gluten, jajo, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g), ser żółty, polędwica sop., twarożek z konfiturą wiśniową (po 15g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Makaron (120g) z serem i jogurtem (60g) mus truskawkowy (50g), surówka z marchwi z jabłkiem i orzechami (60g).

Sok multiwit. (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, orzechy.

Gulasz drobiowy z warzywami (130g),

kasza bulgur (120g),

sałatka z buraczków z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten.

Burger z mięsa mieszanego z wołowiną (70g), frytki (120g),

puree z kalafiora (50g),

sałata lodowa z dresingiem ziołowym (60g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: jajo, nabiał.

Cepeliny ziemniaczane z mięsem i cebulką (180g),

marchewka z groszkiem (50g),

mizeria z jogurtem (60g).

Kompot owocowy  (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Klopsik rybny pieczony (80g),

risotto curry z warzywami (170g),

surówka z kiszonej kapusty (60g).

Świeżowyciskany sok z pomarańczy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g).

Baton zbożowy (35g).

Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler, orzechy.

Bagietka rustykalna (50g)

z masłem (5g), pasta jajeczna z makrelą (25g), mix warzyw (30g).

Dziki Sok Pyłek – jabłko, pomarańcza, kurkuma (150g). Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

Zupa jarzynowa z brukselką i kaszą jaglaną (200g).

Podpłomyki z siemieniem lnianym (30g).

Woda (150g).

Alergeny: gluten, seler, nabiał.

Racuszki drożdżowe z jabłkiem (100g),

syrop klonowy (10g),

Koktajl jogurtowy z maślanką i owocami leśnymi (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa krem dyniowy z ziemniakami i jogurtem greckim (200g).

Chipsy z boczku wędzonego (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: nabiał, seler.