Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 4-8.11.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

4.11.2024 R.

WTOREK 5.11.2024 R.

DZIEŃ POSTACI Z BAJEK

ŚRODA

6.11.2024 R.

CZWARTEK 7.11.2024 R.

DZIEŃ KOTLETA SCHABOWEGO

PIĄTEK 8.11.2024 R.

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA I GOTOWANIA

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica wieprzowa (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Gruszka (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki kukurydziane z mlekiem (140g).

Pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g),

ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Winogrono (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Bułka pszenna (30g) z masłem (5g),

parówka (60g),

keczup (20g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Banan  (100g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Kasza manna na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

twarożek z rzodkiewką (25g), mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Mandarynka (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), pasztet drobiowy,  jajko gotowane, szynka wieprzowa (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Al.: gluten, jajo, nabiał, seler.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Makaron (120g)

z serem i jogurtem (60g), mus truskawkowy (50g),

surówka z marchwi z jabłkiem i orzechami (60g). Herbata imbirowa z cytryną (150g).

Al.: gluten, nabiał, orzechy.

Gulasz z indyka z warzywami (130g),

Kasza gryczana (120g),

surówka z ogórka kiszonego i papryki (60g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten,  nabiał.

Pyzy z mięsem (160g) z okrasą z cebuli (20g),

mini marchewki (40g), surówka z pomidora z jogurtem (50g).

Kompot owocowy(150g)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Kotlet schabowy (90g),

ziemniaki (120g),

buraczki na ciepło (50g),

mix sałat z warzywami i oliwą (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo.

Ryba z pieca (80g),

risotto z warzywami (170g),

surówka z kolorowych kapust z koperkiem (50g).

Sok owocowy (150g).

 

 

 

Alergeny: ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g).

Pieczywo chrupkie (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, seler.

Grahamka (50g) z masłem (5g), hummus (15g),mix warzyw (30g).

Dziki Sok FILEMON – jabłko, gruszka, szpinak, limonka (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa kapuśniak kiszonyz ziemniakami (200g). Ciastka bezcukrowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Ciasto marchewkowo-piernikowe (100g).

Koktajl malinowy z kefirem i miodem (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa krem szpinakowy z  groszkiem ptysiowym (200g).

Kulki Mocy – suszone owoce, orzechy, płatki jaglane i kakao (30g). Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

JADŁOSPIS 11-15.11.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK 

11.11.2024 R.

WTOREK

12.11.2024 R.

ŚRODA 13.11.2024 R.

DZIEŃ PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH

CZWARTEK

14.11.2024 R.

PIĄTEK

15.11.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

indyk pieczony (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryż na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g)

z masłem (3g),

kiełbasa krakowska (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki czekoladowe z mlekiem (140g).

Pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g),

Polędwica sopocka (20g),mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Mandarynka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

twarożek z konfiturą, ser żółty, schab pieczony (po 15g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Ryż (120g)

z serem i jogurtem (60g)

jabłka prażone z cynamonem (50g),

surówka z selera z rodzynkami (60g).

Herbata owocowa z dziką różą (150g).

 

Alergeny: nabiał, seler.

Gulasz z polędwiczki wieprzowej z groszkiem i warzywami (140g),

placki ziemniaczane (120g),

ogórek kiszony (50g).

Sok owocowy (150g).

 

 

 

Alergeny: gluten, jajo.

Bitki z piersi kurczaka (70g) w sosie śmietanowo-pieczarkowym (40g),

makaron razowy z pesto (130g),

surówka z pomidorów z jogurtem (60g).

Kompot owocowy(150g)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pulpet rybny (80g) w sosie ziołowym (20g),
ziemniaki opiekane (120g),

bukiet jarzyn gotowanych (50g),

surówka z kiszonej kapusty (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g).

Kabanosy drobiowo-wieprzowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, seler, nabiał.

Bułka wiejska (50g)

z masłem (5g), pasta jajeczna z wędzoną makrelą i szczypiorkiem (25g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

Babka piaskowa (80g),

Dziki Mus Aksamitny – jabłko, truskawka, banan i burak z liofilizowanym ananasem (100g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa pomidorowa z makaronem (200g).

Wafle ryżowe (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 18-22.11.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK 18.11.2024 R.

WTOREK

19.11.2024 R.

ŚRODA

20.11.2024 R.

CZWARTEK

21.11.2024 R.

PIĄTEK

22.11.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka wieprzowa (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Gruszka (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Owsianka na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasztet z kurczaka (30g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Płatki musli z mlekiem (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), polędwica wieprzowa (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Mandarynka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), serek topiony, szynka drobiowa, jajko gotowane (po 15g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Naleśniki z serem (180g), polewa jogurtowa (30g),

mus żurawinowy (20g), talarki z marchewki (60g).

Herbata ziołowa z cytryną i miodem(150g)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Kotlet mielony (80g),

ziemniaki (120g),

marchew z groszkiem (50g),

mizeria z jogurtem (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Sztuka mięsa pieczonego (80g) w sosie własnym (30g),

kasza gryczana (120g),

fasolka szparagowa (50g),

sałata lodowa z warzywami i jogurtem (60g).

Sok owocowy (150g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Potrawka z kurczaka z  warzywami i  przyprawą orientalną (130g),

ryż jaśminowy (120g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: brak.

Klopsik rybny pieczony (80g),
ziemniaki (120g),

brokuł gotowany (50g),

mix warzyw z dipem czosnkowym (60g).

Lemoniada imbirowa (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Barszcz czerwony z ziemniakami (200g).

Baton z suszonych owoców (35g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, seler, orzechy.

Chałka drożdżowa (80g),

powidła śliwkowe (20g).

Dziki Sok Rokitek – jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma(150)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Rosół z makaronem (200g).

Bakalie (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, seler, orzechy.

Tosty pełnoziarniste z szynką i żółtym serem (110g),  mix warzyw (30g),

keczup (20g).

Herbata owocowa (200g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą i pęczakiem (200g).

Wafle kukurydziane malinowe (24g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, seler.

JADŁOSPIS 25-29.11.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

25.11.2024 R.

WTOREK 26.11.2024 R.

DZIEŃ DOMOWEGO CIASTA

ŚRODA

27.11.2024 R.

CZWARTEK

28.11.2024 R.

PIĄTEK

29.11.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

kiełbasa żywiecka (25g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

 Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki jęczmienne na mleku (140g).  

Pieczywo razowe (25g) z  masłem (3g),

szynka gotowana (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

pasta jajeczna (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Mix płatków z mlekiem (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z  masłem (3g),

twarożek z rzodkiewką (15g), mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Pomarańcza (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g), serek capri, schab pieczony, polędwica sopocka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Pierogi z serem (180g),

polewa jogurtowa (20g),

sałatka owocowa (80g).

Sok marchwiowo-bananowy (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Udko pieczone (90g),

risotto z warzywami (170g),

sałatka z buraczków z malinami (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: brak.

Nuggetsy z indyka (80g),

ziemniaki (120g),

marchew mini (50g),

surówka wielowarzywna z porem i czerwoną fasolą (60g).Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pulpet wieprzowy (80g) w sosie pomidorowym (30g), kasza kus-kus (120g),

kalafior gotowany (50g),

surówka z ogórka kiszonego z papryką(60g)

Kompot owocowy  (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryba panierowana (90g),

makaron curry z warzywami (170g), surówka z młodego szpinaku z pomidorkami i vinegretem (50g).

Herbata owocowa  (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g).

Ciastka owsiane (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Sernik domowy z cukrem pudrem (100g),

winogrono (50g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa brokułowa z kluseczkami (200g).

Paluszki Junior (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Bułka maślana (80g),

Dziki Mus Magiczny – jabłko, truskawka, banan i aronia z liofilizowanym ananasem (50g).

Herbata/Woda (150g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Zupa krem pieczarkowy z ziemniakami (170g), grzanki czosnkowe (30g),

chipsy z boczku wędzonego (20g).

Herbata/Woda (150g).

Alerg.: gluten, nabiał, seler.