Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 30.9-4.10.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

30.9.2024 R.

WTOREK 1.10.2024 R.

DZIEŃ WEGETARIANIZMU

ŚRODA

2.10.2024 R.

CZWARTEK

3.10.2024 R.

PIĄTEK

4.10.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica drobiowa (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Śliwka (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kasza jaglana na mleku (140g).

Pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g),

twarożek z konfiturą (20g),

kalarepa (15g).

Herbata/Woda (150g).

Winogrono (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Bułka pszenna (30g) z masłem (5g),

parówka (60g),

keczup (20g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Banan  (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki wielozbożowe z  musli owocowym i mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

pasztet wieprzowy (25g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

ser żółty,  jajko gotowane, szynka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Makaron (120g)

z serem i jogurtem (60g), mus truskawkowy (50g),

mini marchewki z miodem i prażonym sezamem (60g).

Herbata ziołowa z cytryną (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, sezam.

Mini klopsiki wegańskie (80g) w sosie pieczeniowym (30g),

purée ziemniaczane (120g),

groszek zielony (30g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g).

Sok owocowy (150g).

Al.: gluten, jajo,  nabiał.

Pieczeń rzymska (80g) z sosem pomidorowo-śmietanowym (30g),

kasza bulgur z warzywami (170g),

sałatka z buraczków (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Leczo z cukinią i indykiem (130g),

ryż jaśminowy (120g),

surówka z ogórka kiszonego i kukurydzy (60g).

Sok owocowy (150g).

 

 

 

Alergeny: brak.

Ryba zapiekana (80g) z warzywami po grecku (50g),

ziemniaki (120g),

surówka z młodego szpinaku z pomidorkami (50g).

Lemoniada imbirowa z miętą (150g).

 

Alergeny: ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (200g).

Pieczywo chrupkie (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, seler.

Bułka grahamka (50g) z masłem (5g),

pasta ze słonecznika z pomidorami (15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (200g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa kalafiorowa

z ziemniakami (200g).

Ciastka owsiane w kształcie listków (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Ciasto marchewkowe (80g).

Dziki Mus Berek – jabłko, banan, wiśnia z liofilizowanym ananasem (100g).  Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa ogórkowa z ryżem (200g).

Wafle kukurydziane (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

 

Alergeny: nabiał, seler.

JADŁOSPIS 7-11.10.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

7.10.2024 R.

WTOREK

8.10.2024 R.

ŚRODA

9.10.2024 R.

CZWARTEK 10.10.2024 R.

DZIEŃ OWSIANKI

PIĄTEK

11.10.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka gotowana (30g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Nektarynka (100g).

 

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki kukurydziane z mlekiem (140g).

Pieczywo pytlowe (25g) z masłem (3g),

kiełbasa żywiecka (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

schab pieczony (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Owsianka na soku jabłkowym z cynamonem i prażonymi płatkami (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), polędwica sopocka, pasztet, twarożek z łososiem(po 15g)

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Gruszka (100g).

Al.: gluten, jajo, ryba, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Pierogi z mięsem (200g) z okrasą z cebuli (20g),

bukiet jarzyn (50g),

sałata z jogurtem (60g).

Herbata ziołowa z miodem (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Naleśniki z serem (180g), polewa jogurtowa (20g), mus brzoskwiniowy (30g), surówka z marchwi i jabłka (60g).

Kompot owocowy(150g)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Medalion z indyka (80g),

ziemniaki (120g),

buraczki na ciepło (50g), surówka z rzodkwi z warzywami i jogurtem (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Gulasz wieprzowy z warzywami (130g),

kasza gryczana (120g),

surówka z ogórka kiszonego i papryki (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: brak.

Kotlet jajeczny (70g),

minionkowy makaron z sosem serowym (130g),

mizeria ze szczypiorkiem i jogurtem (50g).

Herbata owocowa (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

Zupa koperkowa z ziemniakami (200g).

Ciastka bezcukrowe (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Tosty pszenne z szynką i żółtym serem (120g),  

mix warzyw (50g),

keczup (20g),

Sok Pomarańczowa Kraina – jabłko, pomarańcza i seler naciowy (200g).

Al.: gluten, nabiał, seler.

Zupa pomidorowa z makaronem (200g).

Baton z suszonych owoców (35g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Czekoladowa kostka z kaszy manny i mleka z herbatnikami (120g),

bakalie (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa krem brokułowy z ziemniakami i grzankami (180g), jogurt grecki (20g),

chips z boczku wędzonego (15g).

Herbata/Woda (150g).

 

Al.: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 14-18.10.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK 14.10.2024 R.

DZIEŃ NAUCZYCIELA

WTOREK

15.10.2024 R.

ŚRODA 16.10.2024 R.

DZIEŃ CHLEBA

CZWARTEK

17.10.2024 R.

PIĄTEK 18.10.2024 R.

DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

indyk pieczony (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kluseczki zacierki na mleku (140g).

Pieczywo pszenne (25g) z masłem (3g),

szynka wieprzowa (20g),mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

ser żółty (25g),

powidła (15g),

kalarepa (20g).

Kakao (150g).

Winogrono (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki czekoladowe z mlekiem (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

kiełbasa krakowska (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g),

serek topiony z ziołami, polędwica, schab pieczony (po 15g), mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Ryż (120g)

z serem i jogurtem (60g)

jabłka prażone z cynamonem (50g),

surówka z selera z rodzynkami (60g).

Herbata owocowa z hibiskusem (150g).

 

Alergeny: nabiał, seler.

Kotlet mielony (80g),

ziemniaki (120g),

marchew z groszkiem (50g),

mizeria z jogurtem (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Burger z wątróbki drobiowej (70g),

frytki (120g),

buraczki na ciepło (50g),

surówka z marchwi z chrzanem (60g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo.

Pierś z kurczaka zapiekana (70g) z serem, ananasem i żurawiną (po 10g),

kasza pęczak z warzywami (160g), surówka z ogórka kiszonego i pomidora (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Klopsik rybny pieczony (80g),
ryż curry (120g),

bukiet jarzyn gotowanych (50g),

surówka z kiszonej kapusty (60g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g).

Kabanosy drobiowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, seler.

Deser jogurtowy z nasionami chia (120g),

mus mango (30g),

czekoladowa granola (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa minestrone z czerwoną soczewicą i ziemniakami (200g).

Bagietka rustykalna (40g) z masłem (3g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, seler.

Babka piaskowa (80g),

Dziki Mus Złoty Skarb – jabłko marchew i morela z liofilizowaną truskawką (100g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami (200g).

Chipsy owocowe (18g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 21-25.10.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

21.10.2024 R.

WTOREK

22.10.2024 R.

ŚRODA

23.10.2024 R.

CZWARTEK

24.10.2024 R.

PIĄTEK 25.10.2024 R.

DZIEŃ MAKARONU

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasztet drobiowo-wieprzowy (25g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Gruszka (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki jęczmienne na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z  masłem (3g),

polędwica drobiowa (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

pasta jajeczna (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Mix płatków z mlekiem (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z  masłem (3g),

szynka gotowana (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g), serek capri, schab pieczony, kiełbasa żywiecka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Kluski leniwe z serem,

masłem i cynamonem (180g),

polewa jogurtowa (20g),

sałatka owocowa (80g).

Sok marchwiowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Udko pieczone (90g),

risotto z warzywami (170g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: brak.

Kotlet z piersi kurczaka (80g),

ziemniaki (120g),

buraczki na ciepło (50g), mizeria z jogurtem (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Bitki z polędwiczki wieprzowej (80g) w sosie musztardowym (30g),

kasza jęczmienna (120g),

brokuł gotowany (50g),

surówka warzywna z porem (60g).

Kompot owocowy  (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryba panierowana (90g),

kolorowe spaghetti z warzywami (170g)

mix sałat z warzywami i jogurtem (50g).

Herbata owocowa  (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, ryba.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Barszcz biały z kiełbaską, jajkiem i ziemniakami (200g). 

Mieszanka bakaliowa (40g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Chałka drożdżowa (100g) z twarożkiem waniliowym (20g).

Dziki Sok Dyniogłowy – jabłko, dynia, marchew i cytryna (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa jarzynowa z pęczakiem (200g).

Paluszki Junior (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Racuszki drożdżowe z jabłkiem (120g),

syrop klonowy (10g),

banan (50g).

Mleko w kartoniku (200g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa krem dyniowy z ziemniakami (200g), pestki nasion (10g).

Paluch serowy (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 28.10-1.11.2024 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

28.10.2024 R.

WTOREK

29.10.2024 R.

ŚRODA

30.10.2024 R.

CZWARTEK

31.10.2024 R.

PIĄTEK

1.11.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka wieprzowa (30g), mix warzyw (30g). Kaw

a zbożowa (150g).

Pomarańcza (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryż na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki na mleku (140g).

Pieczywo graham (25g)

z masłem (3g),

polędwica sopocka (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET ŚNIADANIOWY:

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem, mix wędlin (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Al.: gluten, jajo, nabiał.

WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Łazanki (140g) z  kapustą kiszoną i pieczarkami (80g),

surówka z pomidorów z jogurtem (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Kolorowy kociołek z wołowiną (130g),

kasza jaglana (120g),

surówka colesław (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

 

Alergeny: nabiał.

Naleśniki z mięsem zapiekane pod pierzynką beszamelową z pomidorami (180g), ser żółty (10g),

bukiet jarzyn (50g),

surówka z sałaty lodowej z warzywami (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Paluszki rybne (90g),

ziemniaki (120g),

szpinak duszony ze śmietaną i czosnkiem (50g), pomidorki koktajlowe (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami (200g). Chrupki kukurydziane o smaku pizzy (35g).

Herbata/Woda(150g)

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Bułka wiejska (50g) z kremem czekoladowym z awokado (15g),

Dziki Mus Pokusa –  jabłko, pomarańcza i mango z liofilizowaną truskawką (200g). Woda (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Deser z kaszy manny na mleku roślinnym (120g),

mus malinowy z miodem (30g),

herbatniki maślane (16 g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Zupa krem z marchwi z ziemniakami i pomarańczą (200g).

Mini drożdżówka z serem (50g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.