Jadłospis
Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie.
JADŁOSPIS 30.9-4.10.2024 r. |
| |||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 30.9.2024 R. | WTOREK 1.10.2024 R. DZIEŃ WEGETARIANIZMU | ŚRODA 2.10.2024 R. | CZWARTEK 3.10.2024 R. | PIĄTEK 4.10.2024 R. | |
ŚNIADANIE
(ok. 25-30% 350-420 kcal)
godz. 9:00
| Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), polędwica drobiowa (30g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Śliwka (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Kasza jaglana na mleku (140g). Pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g), twarożek z konfiturą (20g), kalarepa (15g). Herbata/Woda (150g). Winogrono (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Bułka pszenna (30g) z masłem (5g), parówka (60g), keczup (20g), mix warzyw (30g). Bawarka (150g). Banan (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Płatki wielozbożowe z musli owocowym i mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g), pasztet wieprzowy (25g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Jabłko (100g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | BUFET ŚNIADANIOWY: Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), ser żółty, jajko gotowane, szynka (po 15g), mix warzyw (30g). Kakao (150g). Gruszka (100g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | |
OBIAD
(ok. 30-35% 420-490 kcal)
godz. 12:00
| Makaron (120g) z serem i jogurtem (60g), mus truskawkowy (50g), mini marchewki z miodem i prażonym sezamem (60g). Herbata ziołowa z cytryną (150g). Alergeny: gluten, nabiał, sezam. | Mini klopsiki wegańskie (80g) w sosie pieczeniowym (30g), purée ziemniaczane (120g), groszek zielony (30g), surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g). Sok owocowy (150g). Al.: gluten, jajo, nabiał. | Pieczeń rzymska (80g) z sosem pomidorowo-śmietanowym (30g), kasza bulgur z warzywami (170g), sałatka z buraczków (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Leczo z cukinią i indykiem (130g), ryż jaśminowy (120g), surówka z ogórka kiszonego i kukurydzy (60g). Sok owocowy (150g).
Alergeny: brak. | Ryba zapiekana (80g) z warzywami po grecku (50g), ziemniaki (120g), surówka z młodego szpinaku z pomidorkami (50g). Lemoniada imbirowa z miętą (150g).
Alergeny: ryba. | |
PODWIECZOREK
(ok. 15-20% 210-280 kcal)
godz. 15:00 | Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (200g). Pieczywo chrupkie (20g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, seler. | Bułka grahamka (50g) z masłem (5g), pasta ze słonecznika z pomidorami (15g), mix warzyw (30g). Kakao (200g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g). Ciastka owsiane w kształcie listków (30g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Ciasto marchewkowe (80g). Dziki Mus Berek – jabłko, banan, wiśnia z liofilizowanym ananasem (100g). Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy. | Zupa ogórkowa z ryżem (200g). Wafle kukurydziane (20g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: nabiał, seler. |
JADŁOSPIS 7-11.10.2024 r. |
| |||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 7.10.2024 R. | WTOREK 8.10.2024 R. | ŚRODA 9.10.2024 R. | CZWARTEK 10.10.2024 R. DZIEŃ OWSIANKI | PIĄTEK 11.10.2024 R. | |
ŚNIADANIE
(ok. 25-30% 350-420 kcal)
godz. 9:00
| Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), szynka gotowana (30g), mix warzyw (30g). Bawarka (150g). Nektarynka (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Płatki kukurydziane z mlekiem (140g). Pieczywo pytlowe (25g) z masłem (3g), kiełbasa żywiecka (20g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Jabłko (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), schab pieczony (30g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Banan (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Owsianka na soku jabłkowym z cynamonem i prażonymi płatkami (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), ser żółty (20g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Melon (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | BUFET ŚNIADANIOWY: Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), polędwica sopocka, pasztet, twarożek z łososiem(po 15g) mix warzyw (30g). Kakao (150g). Gruszka (100g). Al.: gluten, jajo, ryba, nabiał. | |
OBIAD
(ok. 30-35% 420-490 kcal)
godz. 12:00
| Pierogi z mięsem (200g) z okrasą z cebuli (20g), bukiet jarzyn (50g), sałata z jogurtem (60g). Herbata ziołowa z miodem (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Naleśniki z serem (180g), polewa jogurtowa (20g), mus brzoskwiniowy (30g), surówka z marchwi i jabłka (60g). Kompot owocowy(150g) Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Medalion z indyka (80g), ziemniaki (120g), buraczki na ciepło (50g), surówka z rzodkwi z warzywami i jogurtem (60g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Gulasz wieprzowy z warzywami (130g), kasza gryczana (120g), surówka z ogórka kiszonego i papryki (60g). Kompot owocowy (150g).
Alergeny: brak. | Kotlet jajeczny (70g), minionkowy makaron z sosem serowym (130g), mizeria ze szczypiorkiem i jogurtem (50g). Herbata owocowa (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | |
PODWIECZOREK
(ok. 15-20% 210-280 kcal)
godz. 15:00 | Zupa koperkowa z ziemniakami (200g). Ciastka bezcukrowe (20g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy. | Tosty pszenne z szynką i żółtym serem (120g), mix warzyw (50g), keczup (20g), Sok Pomarańczowa Kraina – jabłko, pomarańcza i seler naciowy (200g). Al.: gluten, nabiał, seler. | Zupa pomidorowa z makaronem (200g). Baton z suszonych owoców (35g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Czekoladowa kostka z kaszy manny i mleka z herbatnikami (120g), bakalie (20g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy. | Zupa krem brokułowy z ziemniakami i grzankami (180g), jogurt grecki (20g), chips z boczku wędzonego (15g). Herbata/Woda (150g).
Al.: gluten, nabiał, seler. |
JADŁOSPIS 14-18.10.2024 r. |
| |||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 14.10.2024 R. DZIEŃ NAUCZYCIELA | WTOREK 15.10.2024 R. | ŚRODA 16.10.2024 R. DZIEŃ CHLEBA | CZWARTEK 17.10.2024 R. | PIĄTEK 18.10.2024 R. DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW | |
ŚNIADANIE
(ok. 25-30% 350-420 kcal)
godz. 9:00
| Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), indyk pieczony (30g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Banan (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Kluseczki zacierki na mleku (140g). Pieczywo pszenne (25g) z masłem (3g), szynka wieprzowa (20g),mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Jabłko (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), ser żółty (25g), powidła (15g), kalarepa (20g). Kakao (150g). Winogrono (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Płatki czekoladowe z mlekiem (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), kiełbasa krakowska (20g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Gruszka (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | BUFET ŚNIADANIOWY: Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g), serek topiony z ziołami, polędwica, schab pieczony (po 15g), mix warzyw (30g). Bawarka (150g). Jabłko (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | |
OBIAD
(ok. 30-35% 420-490 kcal)
godz. 12:00
| Ryż (120g) z serem i jogurtem (60g) jabłka prażone z cynamonem (50g), surówka z selera z rodzynkami (60g). Herbata owocowa z hibiskusem (150g).
Alergeny: nabiał, seler. | Kotlet mielony (80g), ziemniaki (120g), marchew z groszkiem (50g), mizeria z jogurtem (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Burger z wątróbki drobiowej (70g), frytki (120g), buraczki na ciepło (50g), surówka z marchwi z chrzanem (60g). Sok owocowy (150g).
Alergeny: gluten, jajo. | Pierś z kurczaka zapiekana (70g) z serem, ananasem i żurawiną (po 10g), kasza pęczak z warzywami (160g), surówka z ogórka kiszonego i pomidora (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Klopsik rybny pieczony (80g), bukiet jarzyn gotowanych (50g), surówka z kiszonej kapusty (60g). Sok owocowy (150g).
Alergeny: gluten, jajo, ryba. | |
PODWIECZOREK
(ok. 15-20% 210-280 kcal)
godz. 15:00
| Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g). Kabanosy drobiowe (30g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, seler. | Deser jogurtowy z nasionami chia (120g), mus mango (30g), czekoladowa granola (30g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Zupa minestrone z czerwoną soczewicą i ziemniakami (200g). Bagietka rustykalna (40g) z masłem (3g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, seler. | Babka piaskowa (80g), Dziki Mus Złoty Skarb – jabłko marchew i morela z liofilizowaną truskawką (100g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami (200g). Chipsy owocowe (18g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, nabiał, seler. |
JADŁOSPIS 21-25.10.2024 r. |
| |||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 21.10.2024 R. | WTOREK 22.10.2024 R. | ŚRODA 23.10.2024 R. | CZWARTEK 24.10.2024 R. | PIĄTEK 25.10.2024 R. DZIEŃ MAKARONU | |
ŚNIADANIE
(ok. 25-30% 350-420 kcal)
godz. 9:00
| Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), pasztet drobiowo-wieprzowy (25g), mix warzyw (30g). Bawarka (150g). Gruszka (100g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Płatki jęczmienne na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g), polędwica drobiowa (15g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Banan (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g), pasta jajeczna (30g), mix warzyw (30g). Kawa zbożowa (150g). Winogrono (100g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Mix płatków z mlekiem (140g). Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g), szynka gotowana (15g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Melon (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | BUFET ŚNIADANIOWY: Pieczywo z ziarnami (50g) z masłem (5g), serek capri, schab pieczony, kiełbasa żywiecka (po 15g), mix warzyw (30g). Kakao (150g). Jabłko (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | |
OBIAD
(ok. 30-35% 420-490 kcal)
godz. 12:00
| Kluski leniwe z serem, masłem i cynamonem (180g), polewa jogurtowa (20g), sałatka owocowa (80g). Sok marchwiowy (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Udko pieczone (90g), risotto z warzywami (170g), surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: brak. | Kotlet z piersi kurczaka (80g), ziemniaki (120g), buraczki na ciepło (50g), mizeria z jogurtem (60g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Bitki z polędwiczki wieprzowej (80g) w sosie musztardowym (30g), kasza jęczmienna (120g), brokuł gotowany (50g), surówka warzywna z porem (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, nabiał. | Ryba panierowana (90g), kolorowe spaghetti z warzywami (170g) mix sałat z warzywami i jogurtem (50g). Herbata owocowa (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, ryba. | |
PODWIECZOREK
(ok. 15-20% 210-280 kcal)
godz. 15:00
| Barszcz biały z kiełbaską, jajkiem i ziemniakami (200g). Mieszanka bakaliowa (40g). Herbata/Woda (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy. | Chałka drożdżowa (100g) z twarożkiem waniliowym (20g). Dziki Sok Dyniogłowy – jabłko, dynia, marchew i cytryna (150g). Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Zupa jarzynowa z pęczakiem (200g). Paluszki Junior (30g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Racuszki drożdżowe z jabłkiem (120g), syrop klonowy (10g), banan (50g). Mleko w kartoniku (200g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał. | Zupa krem dyniowy z ziemniakami (200g), pestki nasion (10g). Paluch serowy (40g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, nabiał, seler. |
JADŁOSPIS 28.10-1.11.2024 r. |
| |||||
(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal). | ||||||
POSIŁEK rozkład procentowy | PONIEDZIAŁEK 28.10.2024 R. | WTOREK 29.10.2024 R. | ŚRODA 30.10.2024 R. | CZWARTEK 31.10.2024 R. | PIĄTEK 1.11.2024 R. | |
ŚNIADANIE
(ok. 25-30% 350-420 kcal)
godz. 9:00
| Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), szynka wieprzowa (30g), mix warzyw (30g). Kaw a zbożowa (150g). Pomarańcza (100g). Alergeny: gluten, nabiał. | Ryż na mleku (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g), ser żółty (20g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Gruszka (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | Płatki na mleku (140g). Pieczywo graham (25g) z masłem (3g), polędwica sopocka (20g), mix warzyw (15g). Herbata/Woda (150g). Banan (100g).
Alergeny: gluten, nabiał. | BUFET ŚNIADANIOWY: Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), twarożek ze szczypiorkiem, mix wędlin (po 15g), mix warzyw (30g). Kakao (150g). Jabłko (100g). Al.: gluten, jajo, nabiał. | WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH | |
OBIAD
(ok. 30-35% 420-490 kcal)
godz. 12:00
| Łazanki (140g) z kapustą kiszoną i pieczarkami (80g), surówka z pomidorów z jogurtem (60g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, nabiał. | Kolorowy kociołek z wołowiną (130g), kasza jaglana (120g), surówka colesław (60g). Kompot owocowy (150g).
Alergeny: nabiał. | Naleśniki z mięsem zapiekane pod pierzynką beszamelową z pomidorami (180g), ser żółty (10g), bukiet jarzyn (50g), surówka z sałaty lodowej z warzywami (60g). Sok owocowy (150g). Alergeny: gluten, nabiał. | Paluszki rybne (90g), ziemniaki (120g), szpinak duszony ze śmietaną i czosnkiem (50g), pomidorki koktajlowe (60g). Kompot owocowy (150g). Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał. | ||
PODWIECZOREK
(ok. 15-20% 210-280 kcal)
godz. 15:00 | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami (200g). Chrupki kukurydziane o smaku pizzy (35g). Herbata/Woda(150g) Alergeny: gluten, nabiał, seler. | Bułka wiejska (50g) z kremem czekoladowym z awokado (15g), Dziki Mus Pokusa – jabłko, pomarańcza i mango z liofilizowaną truskawką (200g). Woda (150g). Alergeny: gluten, nabiał. | Deser z kaszy manny na mleku roślinnym (120g), mus malinowy z miodem (30g), herbatniki maślane (16 g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. | Zupa krem z marchwi z ziemniakami i pomarańczą (200g). Mini drożdżówka z serem (50g). Herbata/Woda (150g).
Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler. |