Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 4-8.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

4.3.2024 R.

WTOREK

5.3.2024 R.

ŚRODA

6.3.2024 R.

CZWARTEK

7.3.2024 R.

PIĄTEK

8.3.2024 R.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica sopocka (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kasza manna na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

twarożek z konfiturą (20g),

kalarepa (15g).

Herbata/Woda (150g).

Pomarańcza (100g).

Alerg.: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasta jajeczna, polędwica z indyka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki kukurydziane na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

pasztet drobiowy (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

ser żółty,

salami (po 15g),

mix warzyw (30g).

Bawarka(150g).

Jabłko (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Ryż jaśminowy (140g) z serem i jogurtem (60g),

jabłko duszone z cynamonem (40g),

surówka z marchwi z pomarańczą i orzechami (50g).

Herbata z imbirem(150g).

Alergeny:  nabiał, orzechy.

Łazanki (120g) z pieczarkami, kapustą kiszoną (60g) i polędwiczką wieprzową (80g),

pomidory koktajlowe (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten.

Klopsiki a’la gołąbki (100g) z sosem pomidorowo-warzywnym (50g),

kasza jęczmienna (120g),

surówka z pora, marchwi i ogórka kiszonego (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo.

Potrawka z kurczaka z kalafiorem w sosie koperkowo-śmietanowym (140g),

ziemniaki (120g),

sałatka z buraczków z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Mintaj panierowany (90g),
risotto z warzywami (180g),

surówka z czerwonej kapusty (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, ryba.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (200g).

Kabanosy (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, seler.

Bułka graham (50g) z masłem (5g),

pasta z fasoli z boczkiem (30g),

mix warzyw (30g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Rosół z makaronem (200g).

Baton z suszonych owoców (35g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Sernik domowy (100g) z polewą malinową (15g),

bakalie (20g).

Herbata ziołowa (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g).

Wafle kukurydziane (20g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: nabiał, seler.

JADŁOSPIS 11-15.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

11.3.2024 R.

WTOREK

12.3.2024 R.

ŚRODA

13.3.2024 R.

CZWARTEK

14.3.2024 R.

PIĄTEK

15.3.2024 R.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka gotowana (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryż na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

kiełbasa żywiecka (30g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

ser żółty,

pasta jajeczna (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Mix płatków z mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

schab pieczony (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

twarożek naturalny (30g),

konfitura (10g),

kalarepa (15g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Pierogi z serem (180g) polewa jogurtowa z wanilią (30g),

surówka z selera z jabłkiem i żurawiną (60g).

Napar ziołowy z miętą (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Spaghetti (120g)
z mięsem (80g), sosem warzywno-pomidorowym (40g) i żółtym serem (10g),

sałata lodowa z ogórkiem i jogurtem (50g).

Sok owocowy  (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Cepeliny ziemniaczane z mięsem (180g),

marchewka mini (50g),

surówka z kapusty pekińskiej (60g).

Lemoniada cytrusowa  (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo.

Gulasz wieprzowy (80g) z zielonym groszkiem i warzywami (50g),

ziemniaki (120g),

surówka wielowarzywna z chrzanem (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, seler.

Makaron (120g) z warzywami (50g) i łososiem (40g),

dip jogurtowo-ziołowy (10g),

mix warzyw do chrupania (60g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami (200g).

Wafle ryżowe (20g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Chałka drożdżowa (80g),

Dziki Mus Aksamitny – jabłko, truskawka, banan i burak z liofilizowanym ananasem (100g).

Herbata/Woda (150g).

Alerg.: gluten, jajo, nabiał.

Zupa kalafiorowa z kluseczkami (200g).

Ciasteczka zbożowe (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Zupa pomidorowa z ryżem (200g).

Bakalie (40g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: nabiał, seler, orzechy.

Mini bułeczka drożdżowa z jabłkiem (50g),

banan (100g).

Sok w kartoniku (200g).

 

 

Alergeny: gluten.

JADŁOSPIS 18-22.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

18.3.2024 R.

WTOREK

19.3.2024 R.

ŚRODA

20.3.2024 R.

CZWARTEK

21.3.2024 R.

PIĄTEK

22.3.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

ser żółty (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Owsianka na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

szynka gotowana (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasta jajeczna, pasztet drobiowy (po 15g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Melon (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki miodowo-kakaowe na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

schab pieczony (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g), kiełbasa krakowska, twarożek ze szczypiorkiem (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Makaron (120g)

z serem i jogurtem (60g), mus truskawkowy (50g),

surówka z marchwi z pomarańczą i orzechami nerkowca (60g).

Herbata ziołowa (150g).

Alergeny: gluten,  nabiał, orzechy.

Pierogi z mięsem (180g),

bukiet jarzyn gotowanych (50g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (50g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo.

Kotlet z piersi kurczaka (90g),

ziemniaki (120g),

buraczki na ciepło (50g),

surówka z kalarepy z warzywami (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Leczo z polędwiczki wieprzowej (80g) z warzywami (60g),

makaron razowy (120g),

surówka z ogórka kiszonego z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny:  gluten.

Klopsik rybny z pieca (80g),

risotto curry z warzywami (180g),

surówka z kapusty kiszonej (60g).

Lemoniada z imbirem (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, ryba

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Zupa kapuśniak z ziemniakami (200g).

Kabanosy drobiowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, seler.

Bułka graham (50g) z masłem (5g),

pasta z czerwonej soczewicy z pieczoną papryką (30g),

mix warzyw (30 g).

Herbata /Woda  (150 g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa pieczarkowa z makaronem (200g).

Baton zbożowy (35g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Babka piaskowa (50g),

Dziki Mus Berek- jabłko, banan i wiśnia z liofilizowanym ananasem (100g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa brokułowa z ziemniakami (200g).

Wafle ryżowe (24g).

Herbata/Woda (200g).

 

 

Alergeny: nabiał, seler.

JADŁOSPIS 25-29.3.2024 r.

 

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

25.3.2024 R.

WTOREK

26.3.2024 R.

ŚRODA

27.3.2024 R.

CZWARTEK

28.3.2024 R.

PIĄTEK

29.3.2024 R.

ŚNIADANIE

 

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

 

godz. 9:00

 

 

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka wieprzowa (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Jaglanka na mleku (140g).

Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

kiełbasa żywiecka (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Banan (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

BUFET WIELKANOCNY

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

jajko, twarożek, kabanosy (po 15g), mix warzyw (30g),

Herbata z cytryną (150g).

Winogrono (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki musli na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

polędwica sopocka (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

serek topiony,

salami (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

 

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

 

godz. 12:00

 

Naleśniki z serem (180g), polewa jogurtowa z wanilią (30g), sałatka owocowa (melon, ananas, kiwi, gruszka) (80g).

Sok  marchwiowy(150g)

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Udko pieczone (90g),

ziemniaki (120g),

marchew gotowana (50g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

Alergeny: brak.

Klopsiki a’la gołąbki (90g) z sosem pomidorowym (30g),

ryż jaminowy (120g),

brokuł (50g),

surówka z pora, marchwi i jabłka (60g).

Lemoniada imbirowa (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Kotlet devolay z piersi kurczaka z żółtym serem (90g),

kaszotto z warzywami (160g),

surówka z ogórka kiszonego z warzywami (40g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pulpet rybny (80g) w sosie własnym (30g),
frytki (120g), bukiet jarzyn gotowanych (50g),

mix sałat z pomidorkami i jogurtem (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

 

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

 

godz. 15:00

 

Barszcz czerwony z zimniakami (200g).

Pieczywo chrupkie (20g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Bułka graham (50g) z masłem (5g),

hummus z suszonymi pomidorami (30g),

mix warzyw (30g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa krem szpinakowy z ziemniakami (200g).

Herbatniki zwierzątka (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Babka piaskowa (80g),

bakalie (30g).

Kisiel z owoców leśnych (200g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, orzechy.

Zupa pomidorowa z makaronem (200g).

Ciastka bezcukrowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.