Jadłospis

Zobacz co będą jadły Twoje pociechy w najbliższym czasie. 

JADŁOSPIS 1-5.5.2023 r.

 

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

(rozkład procentowy)

PONIEDZIAŁEK

1.5.2023 r.

WTOREK 2.5.2023 r.

  DZIEŃ FLAGI  

ŚRODA

3.5.2023 r.

CZWARTEK

4.5.2023 r.

PIĄTEK

6.5.2023 r.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

MIĘDZYNARODOWE ŚWIĘTO PRACY

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

parówka (60g),

keczup (20g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Owoc świeży (100g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

ŚWIĘTO KONSTYTUCJI TRZECIEGO MAJA

Płatki czekoladowe z mlekiem (140g). Pieczywo razowe (25g) z masłem (3g),

polędwica sopocka (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo wiejskie (50g) z  masłem (5g),
schab pieczony (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Winogrona (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Makaron (120g)
z serem i jogurtem (60g),

mus truskawkowy (50g),

surówka z marchwi z jabłkiem, miodem i prażonym sezamem (60g).

Lemoniada (150g). 

Alergeny: nabiał, gluten, sezam.

Gulasz z polędwiczki wieprzowej (80g) z warzywami (50g) w sosie własnym,

kasza gryczana (120g),

surówka z pomidora i ogórka kiszonego (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: seler.

Paluszki rybne (80g),

ziemniaki (120g),

szpinak duszony z czosnkiem i śmietaną (50g), surówka z kolorowych papryk z rzodkiewką (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Mini wafle kukurydziane z polewą malinową (35g).

Świeży owoc (50g).

Sok owocowy w kartoniku (150g).

 

Alergeny: nabiał.

Bułka z ziarnami (50g) z masłem (5g),

twarożek ze szczypiorkiem (20g), jajko gotowane (30g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą i ziemniakami (200g).

Ciastko bezcukrowe (50g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

JADŁOSPIS 8-12.5.2023 r.

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

(rozkład procentowy)

PONIEDZIAŁEK

8.5.2023 r.

WTOREK

9.5.2023 r.

ŚRODA

10.5.2023 r.

CZWARTEK

11.5.2023 r.

PIĄTEK

12.5.2023 r.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka gotowana (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Płatki jęczmienne
na mleku (140g),

pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),
ser żółty (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Pomarańcza (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

kiełbasa żywiecka, pasztet (25g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Winogrona (100g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki wielozbożowe
z mlekiem (140g),

pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g),

salami (20g),

mix warzyw (20g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

polędwica sopocka,

serek capri (po 15g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Ryż (140g) z serem i jogurtem (60g), jabłko duszone z cynamonem (40g), surówka z warzyw korzeniowych z żurawiną (50g).

Napar ziołowy z imbirem (150g).

Alergeny: nabiał.

Kotlet mielony (80g),

ziemniaki (120g),

buraczki na ciepło (50g),

mizeria z jogurtem (60g).

Kompot owocowy (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Bitki drobiowe (80g) w śmietanowym sosie curry (30g), ryż jaśminowy (120g),

kalafior gotowany (50g),

surówka z młodego szpinaku i pomidorków z bazylią i oliwą (60g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten.

Karkówka duszona (80g) w sosie własnym (40g),

kasza kus-kus (120g),

fasolka szparagowa (50g),

surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten.

Makaron (120g) z zielonymi warzywami (50g) i łososiem (40g),

mix warzyw do chrupania (60g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (200g). Baton zbożowy z orzechami (40g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Bułka pszenna (50g),

hummus pomidorowy (20g),

mix warzyw, oliwki (30g).

Bawarka (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, sezam.

Zupa koperkowa z ziemniakami (200g).

Ciasteczka owsiane kokosowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler, orzechy.

Chałka drożdżowa (90g) z twarożkiem naturalnym (20g), konfitura owocowa (15g), melon (50g).

Herbata z cytryną (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g).

Paluszki Junior (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

 

JADŁOSPIS 15-19.5.2023 r.

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

15.5.2023 r.

WTOREK

16.5.2023 r.

ŚRODA

17.5.2023 r.

CZWARTEK

18.5.2023 r.

PIĄTEK

19.5.2023 r.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane z ziarnami (50g) z masłem (5g),

wędlina drobiowa (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Banan (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Mix płatków zbożowych
z mlekiem (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

polędwica (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

kiełbasa krakowska, ser żółty (po 15g),

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Kasza manna na mleku  (140g). Pieczywo pytlowe (25g) z  masłem (3g),

pasztet (15g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pieczywo wiejskie (50g) z masłem (5g),

szynka wieprzowa,

twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Winogrona (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Naleśniki z serem (200g),

jogurt naturalny (20g),

mus jagodowy (20g),

marchewka mini z miodem i orzechami włoskimi (50g).

Sok multiwitamina (150g).

Alergeny:  gluten, jajo,  nabiał, orzechy.

Bitki schabowe (80g) duszone w porach (30g),

makaron razowy z warzywami (160g),

sałatka z buraków z warzywami (60g).

Kompot (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Gulasz wieprzowy (80g) z zielonym groszkiem i warzywami (50g),

kasza bulgur (120g),

surówka z pomidora i ogórka kiszonego (60g).

Sok owocowy (150g).

 

Alergeny: gluten.

Kotlet z piersi kurczaka zapiekany z żółtym serem, ananasem i żurawiną (120g), ziemniaki (120g),

sałata masłowa z jogurtem i śmietaną (60g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Kotlet rybny z pieca (80g),

ryż basmati (120g),

szpinak duszony z czosnkiem i śmietaną (50g), surówka z marchwi z chrzanem (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Barszcz biały z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami (200g).

Mix suszonych owoców (20g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Bułka graham (50g)
z masłem (5g),

pasta z makreli i jajka (25g),

mix warzyw (20g).

Kakao (150g).

Alergeny: gluten, jajo, ryba, nabiał.

Zupa brokułowa z ziemniakami (200g).

Herbatniki be-be (16g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Deser z mleka kokosowego i nasion chia (100g),

mus truskawkowy (30g),

banan (50g).

Herbata owocowa (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa fasolowa z ziemniakami (200g).
Wafle ryżowe (24g).

Herbata/Woda (150g).

 

 

 

Alergeny: seler.

JADŁOSPIS 22-26.5.2023 r.

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

(rozkład procentowy)

PONIEDZIAŁEK

22.5.2023 r.

WTOREK

23.5.2023 r.

ŚRODA

24.5.2023 r.

CZWARTEK

25.5.2023 r.

PIĄTEK

26.5.2023 r.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

schab pieczony (25g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Winogrono (100g).

 

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Ryż na mleku (140g).

Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),
szynka wieprzowa (20g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Melon (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g),

pasta jajeczna, kiełbasa żywiecka (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Banan (100g).

 

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki kukurydziane
na mleku (140g).

Pieczywo wiejskie (25g) z masłem (3g),

polędwica (20g),

mix warzyw (20g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

pasztet, twarożek na słodko z konfiturą (po20g)

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Spaghetti carbonara z boczkiem, śmietaną i serem parmezan(200g),

brokuł gotowany (50g),

pomidorki koktajlowe (60g).

Sok marchwiowy (150g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Bitki drobiowe (80g) w sosie pieczarkowym (40g),

kasza pęczak (120g),

surówka z papryki z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: nabiał.

Pieczeń rzymska (70g) z sosem pomidorowym (30g), ryż jaśminowy (120g), groszek zielony (30g), surówka z kapusty pekińskiej z warzywami (60g). Sok jabłkowo-gruszkowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Krokiety z mięsem drobiowym (180g),

buraczki na ciepło (50g),

mizeria z sosem tzatziki (60g).

Kompot owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Dorsz z pieca (70g),

purée ziemniaczane (120g), bukiet jarzyn gotowanych (60g),

surówka z kapusty kiszonej (50g).

Lemoniada cytrusowa (150g).

Alergeny: ryba, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (200g). Baton z suszonych owoców (35g).
Herbata/Woda (200g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler, orzechy.

Tosty pełnoziarniste z szynką i żółtym serem (120g), keczup (20g),

mix warzyw (50g).

Herbata owocowa (150g).

Alergeny: gluten, nabiał, seler.

Rosół z makaronem w kształcie zwierzątek (200g).

Babka piaskowa (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Bułka drożdżowa z jabłkiem (60g).

Mus owocowy w tubce (100g).

Mleko (250g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Zupa kalafiorowa z kluseczkami (200g).
Ciasteczka bezcukrowe (30g).

Herbata/Woda (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

 

JADŁOSPIS 29.5-2.6.2023 r.

(75% całodziennego zapotrzebowania dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050 kcal).

POSIŁEK

rozkład procentowy

PONIEDZIAŁEK

29.5.2023 r.

WTOREK

30.5.2023 r.

ŚRODA

31.5.2023 r.

CZWARTEK 1.6.2023 r. DZIEŃ DZIECKA

PIĄTEK

2.6.2023 r.

ŚNIADANIE

(ok. 25-30%

350-420 kcal)

I TURA

godz. 8:30

II TURA

godz. 9:00

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

mix wędlin (25g),

mix warzyw (30g).

Kakao (150g).

Jabłko (100g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Jaglanka na mleku  (140g).  Pieczywo żytnie (25g) z masłem (3g),

polędwica (25g),

mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Gruszka (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Pieczywo pszenne (50g) z masłem (5g),

pasztet, ser żółty (po15g)

mix warzyw (30g).

Bawarka (150g).

Winogrono (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Płatki wielozbożowe
z mlekiem (140g),

Pieczywo razowe (25g) z  masłem (3g), polędwica (15g), mix warzyw (15g).

Herbata/Woda (150g).

Ananas (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Pieczywo mieszane (50g) z masłem (5g),

szynka wieprzowa,

ser topiony (po 15g),

mix warzyw (30g).

Kawa zbożowa (150g).

Jabłko (100g).

Alergeny: gluten, nabiał.

OBIAD

(ok. 30-35%

420-490 kcal)

I TURA

godz. 11:30/12:00

II TURA

godz. 12:30

Kluski leniwe z serem, masłem i cynamonem (180g),

jogurt naturalny (20g),

sałatka owocowa (100g).

Herbata ziołowa (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Spaghetti (120g)
z cielęciną (70g), sosem warzywno-pomidorowym (50g) i żółtym serem (10g)

sałata lodowa z ogórkiem i jogurtem (40g).

Sok owocowy (150g).

Al: gluten, nabiał, seler.

Udko pieczone (100g),

ziemniaki (120g),

bukiet jarzyn gotowanych (50g),

mix sałat z warzywami i winegretem (50g).

Kompot (150g).

Alergeny: brak.

Nuggetsy z piersi kurczaka (80g), frytki (120g),

mix warzyw do chrupania (60g),

keczup (20g).

Sok owocowy (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Kotlet jajeczny (80g)
kaszotto z warzywami (160g),

surówka z kalarepy z warzywami (60g).

Kompot (150g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

PODWIECZOREK

(ok. 15-20%

210-280 kcal)

I TURA

godz. 14:30/15:00

II TURA

godz. 15:30

Krupnik z ziemniakami (200g).

Herbatniki maślane (30g)
Herbata/Woda (200g).

 

Alergeny: gluten, jajo, nabiał, seler.

Kukurydza parowana (100g),

pieczywo chrupkie (20g) z masłem (5g) i żółtym serem (20g).

Napój imbirowy (250g).

Alergeny: gluten, nabiał.

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem budyniowym (80g).

Banan (100g).

Sok w kartoniku (100g).

Alergeny: gluten, jajo, nabiał.

Galaretka z owocami (150g)

bita śmietana z mascarpone i wanilią (30g),

mix posypek (10g).

Herbata owocowa (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał.

Zupa pomidorowa z ryżem (200g).

Kabanosy (30g).

Herbata/Woda (150g).

 

Alergeny: gluten, nabiał, seler.